Øllet Forhandlere
 
Ølforedrag
Om ølsmeden.dk
 
 
Galleri
 
Ølsmagning
Ølsmeden på facebook
 
Kontakt

 
Ølsmeden - Øl til tiden:
Vikingeøl & Middelalderøl

 
 
Billed af nogen af de ingredienser der bruges i det historisk korrekte øl Mission:
At udbrede kendskabet til rigtigt historisk øl.
Og få folk til at indse at en historisk øl ikke har noget med historie at gøre bare fordi den har et fint logo, en fin etiket eller et fancy Vikingenavn
 
Om øllet i de forskellige tider
Øl er en korngæret drik. Øl har næsten altid været brygget af byg-malt eller lignende, når vi taler fra vikingetiden og op mod vore dage.
Hvede var meget dyrt i vikingetiden og derfor næsten ikke brugt til øl før i middelalderen.
Men endnu længere tilbage i tiden var der emmerhvede (højst sansynligt emmerhvede!) i Egtvepigens øl samt + bær, porse og pollen (pollen kom fra den honning der helt sikkert også var i hendes drik). Egtvepigens øl er jo langt ældre en vikingernes øl.
 
Øl til tiden
Til ølbrygning bruges malt af byg, hvede eller en anden kornsort.
Denne malt er fremstillet af en maltgører eller en bredt vidende brygger.
Teknologien i vikingetiden har afspejlet sig i resultatet fra maltgøreren og videre i bryggerens færdige øl.
Og det er her jeg er helt speciel mht. det færdige resultat. Jeg har tilpasset brygningen af min vikingeøl og middelalderøl til datidens formåen, men dog bliver øllet brygget på et moderne anlæg. (Så folk ikke bliver syge af øllet! Vigtigt!)
 
I år 600 før kristus blev der brygget øl med humle i omegnen af Babylon, og jeg har svært ved at tro at der er gået over 1100 år før en sådan opskrift er nået til norden og vores kære vikinge-aner.
 
Humle er en form for krydderi der tilføjer øllet bitterhed. Og fra fund i kulturlagene rundt omkring i Danmark, er der fundet rimeligt store mængder af humle og porse. Porse er tidligt blevet brugt som bitterstof i øl, og blandingen af humle og porse i kulturlagene fortæller af der sansynligt har været en gradvis overgang fra "kun at bruge porse i øllet" til "kun at bruge humlet i øllet".
 
I bl.a. Hedeby er der fundet humle, sansynligt brugt som beroligende/afslappende middel, evt. blandet i en eller anden væske... Måske øl?
 
I år ca. 1200 har der været humleeksport fra sydtyskland, og dette har været i større stil da det er skrevet/optegnet i en eller anden munks bog om europa.
 
Autentisk øl!
Da jeg er af den opfattelse at vikingetiden ikke sluttede med slaget ved Hastings og at middelalderen ikke startede som dag nul efter dette slag. Det har selvfølgelig været en glidende overgang på mange år, og at der selv i dag bliver afholdt vikingetraditioner med et andet "fortegn" end hedensk beviser dette.
 
Og med alt det ovenstående i tankerne, brygger jeg øl som sagtens kunne brygges af en dygtig brygger i de forskellige tider jeg har skrevet om.
 
Leverandør til vikinger
Formidlingen af hvordan man bryggede øl i vikingetiden (og i middelalderen). Jeg vil også gerne vise brygning på datidens brygudstyr i miniformat, så folk kan se og røre osv.
Folk skal have en historie med hjem (hvis de vil).
 
Med venlig hilsen
Ølsmeden Kristian
 

Øllet Forhandlere
 
Ølforedrag
Om ølsmeden.dk
 
 
Galleri
 
Ølsmagning
Ølsmeden på facebook
 
Kontakt